Deutsche Bank, derivate de 72.000 miliarde euro

Cea mai mare dificultate a Deutsche Bank nu este posibila amendă de 14 miliarde dolari pe care ar putea să o primească de la Departamentul de justiţie american, care de altfel a fost deja provizionată în suma de 5,5 miliarde de dolari. Altele sunt temele complicate legate de cazul Deutsche Bank,

În primul rând, surse independente arată că banca germană are un volum incredibil de produse derivate în portofoliu. Este vorba despre derivate de 72.000 miliarde euro. Pentru a avea o imagine trebuie să spunem că produsul intern brut al Germaniei este de 3.000 miliarde euro, iar PIB-ul întregii Uniuni Europene este de 16.000 miliarde euro.

Aşadar, pachetul de produse derivate deţinut de către cea mai mare bancă germană are o valoare impresionantă. Să ne aducem aminte ce sunt produsele derivate. Este vorba despre produse bancare care au la bază împrumuturi ipotecare sau imobiliare care sunt „împachetate” şi apoi vândute şi revândute către diverşi investitori, pe pieţe. De fapt, derivatele sunt chiar produsele care au dat naştere crizei financiare americane care s-a extins în Europa şi a devenit criză economică.

Deci, Deutsche Bank nu are doar o problemă de credite neperformante, ci una a produselor derivate. Tradus, acest lucru înseamnă că, de fapt, Deutsche Bank se află în situaţia marilor bănci americane de investiţii, înainte de criza din anul 2008. Cu o diferenţă majoră: astăzi, Deutsche Bank se află într-o situaţie mai dificilă decât Lehman Brothers, banca americană care a căzut prima în anul 2008 şi a declanşat domino-ul bancar american.

Dat fiind acest lucru, întrebările şi temele se repetă. Prima întrebare importantă este: va fi nevoie de implicarea statului german pentru însănătoşirea celei mai mari bănci germane? Deocamdată, toată lumea, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, dezminte că banca ar putea folosi bani publici. Cu atât mai mult cu cât noile reguli europene exclud utilizarea fondurilor bugetare pentru ajutorarea băncilor. Acţionarii şi depunătorii ar trebui să suporte pierderile băncii. Este însă puţin probabil ca în cazul Deutsche Bank să fie suficient să se apeleze la acţionari şi depunătorii cu depozite mai mari de 100.000 euro. Cert este că o cădere a băncii germane ar destabiliza serios economia germană şi odată cu ea economia europeană.

A doua întrebare este: care va fi impactul asupra sistemului bancar european? Din acest punct de vedere, Deutsche Bank este fără îndoială o bancă prea mare pentru a intra în faliment. Banca germană are ceea ce se numeşte un risc sistemic. Efectul de contagiune ar fi enorm, iar legăturile germane cu sistemul bancar european şi mondial sunt foarte strânse. Dacă luăm în calcul şi expunerea pe care banca germană o are asupra băncilor italiene vom înţelege că nu este doar un caz Deutsche Bank, ci o problemă a sistemului bancar european.

Într-un fel, sistemul bancar european se află în situaţia de dinainte de criză. Pericolul unei crize este cât se poate de real, iar soluţiile nu mai pot fi cele luate în anul 2008.

Şi atunci, care este soluţia pentru Deutsche Bank? Deocamdată, nu se întrevede nicio variantă credibilă. Doar anunţurile liniştitoare care vin de la responsabilii băncii şi care derulează deja un plan de restructurare. Actualul management a vândut active, a suspendat plata dividendelor şi a desfiinţat mii de locuri de muncă. Deocamdată, pare insuficient pentru a câştiga încrederea pieţelor şi a investitorilor pe burse.

http://www.rfi.ro/economie-89934-bomba-ceas-deutsche-bank

Leave a comment