Cum îi primesc românii din Timiș pe migranți

Viața oamenilor care locuiesc în satele de la granița cu Serbia s-a schimbat după ce, în ultimele luni, migranții au asaltat frontiera României. Bătrânii sunt speriați și spun că se închid în locuințe de teamă ca sirienii sau afganii să nu intre peste ei și să îi atace. În schimb, cei mai tineri sunt deschiși și pregătiți chiar să le dea o masă caldă migranților. În mai puțin de o lună, 120 de transfugi au forțat frontiera în Timiș.

Domnul Iacob recunoșate că în ultima lună nu a fost noapte în care să nu audă polițiștii de frontieră patrulând. Bărbatul spune că i-a văzut cu ochii lui pe migranți chiar în timpul unei operațiuni de capturare.

„Eram acasă și i-am văzut pe cei de la poliția de frontieră că au mers cu mașinile și m-am dus și eu să văd care e treaba care e problema. A venit, i-au prins, erau murdari erau flămânzi. Și i-a luat și i-a dus la centrul ăsta de migrație la Timișoara”, povestește bărbatul.

Printre localnici părerile sunt împărțite.

– E rău, că bagă frică în noi și ești singură, ce poți să faci, stai înăuntru și poate să umble, să circule cum vor ei.

– Și noi știm că ei nu mănâncă decât pasăre, vită sau oaie, aia știm. Nu le dai în fiecare zi, le dai o dată și după aceea, fratele meu, du-te mai departe.

Cum vestul României e zonă tampon între Ungaria și Serbia, localnicii se așteaptă ca migranții să le treacă prin grădini. Luna trecută, 24 de turci au fost prinși de polițiști într-un lan de porumb din Timiș.

Începând cu data de 19.08.2016 și până în prezent, polițiștii de frontieră timișeni au reușit să rețină aproximativ 120 de migranți care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat”, declară Nicola Petre, purtătorul de cuvânt al ITPF Timișoara.

De luna trecută, paza la frotiera de sud-vest a României a fost întărită, iar granița cu Serbia este monitorizată din elicopter. Ultima captură a oamenilor legii e chiar de săptămâna aceasta – 24 de migranți transportați de călăuze din Serbia au fost prinși în flagrant de procurorii DIICOT în apropiere de Cenad.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cum-ii-primesc-romanii-din-timis-pe-migranti-567848

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s