Invazia britanica din Irak, desfiintata in Raportul Chilcot. Rudele soldatilor ucisi: “Nu Saddam a fost nebunul, ci Blair”

Marea Britanie a invadat in mod prematur Irakul in 2003, fara a incerca sa gaseasca “o solutie de ultim recurs”, a declarat miercuri John Chilcot, presedintele comisiei create pentru a ancheta acest razboi.

“Fortele britanice au invadat Irakul inainte ca toate optiunile pasnice sa fie epuizate. Iar Saddam Hussein nu reprezenta o amenintare iminenta” – asta afirma raportul privind implicarea Marii Britanii in Razboiul din Irak, intre 2003 si 2009, alaturi de SUA.61818460

Fostul premier Tony Blair, insista insa, ca decizia trebuia luata, si spune ca isi va asuma “intreaga responsabilitate”. Dar, familiile soldatilor ucisi in conflict par decise sa-l dea in judecata. Raportul a venit, dupa mai bine de sapte ani de asteptare, insumeaza 12 volume, iar ancheta a costat 10 milioane de lire.

Tatal unui soldat ucis in Irak: “Vreau sa-l vad in banca acuzatilor, indiferent de ce pedeapsa va primi. Nu Saddam Hussein a fost nebunul, ci Blair!”

Fratele unui soldat ucis in Irak: “Cand am aflat ca fratele meu a fost ucis, am stiut ca exista un singur terorist in lume, si lumea trebuie sa stie ca acesta este Tony Blair”.

Tony Blair i-a promis lui George W. Bush ca il va urma in privinta Irakului “indiferent ce se va intampla”, a mai dezvaluit Chilcot. “La 28 iulie(2002), Blair i-a scris presedintelui Bush pentru a-l asigura ca va fi alaturi de el ‘indiferent ce se va intampla'”, a spus presedintele comisiei de ancheta. Razboiul din Irak a costat viata a 179 de militari britanici si a zeci de mii de irakieni.

http://stirileprotv.ro/stiri/international/raport-marea-britanie-a-invadat-irak-inainte-ca-alternativele-pasnice-sa-fie-epuizate-acuzatii-dure-la-adresa-lui-blair.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s